Черги до лікарів у Польщі: де найбільші, до яких …

1

Черги до лікарів у Польщі: де найбільші, до яких ...

Фото ілюстративне Yavp.pl

Пацієнтам у Польщі, які користуються послугами поліклінік та лікарень у рамках державного медичного страхування (за кошти Національного фонду здоров’я), не просто. Щоб потрапити до потрібного лікаря, а особливо вузькопрофільного спеціаліста, доводиться чекати місяцями. Як повідомляє Yavp.pl з посиланням на fakt.pl, в деяких випадках доходить до абсурду і пацієнт з терміновим випадком повинен чекати на прийом у кардіолога в середньому майже 3 місяці. Картина з іншими спеціалістами не краща. За даними Міністерства здоров’я, найдовша середня тривалість очікування прийому лікаря-спеціаліста виглядає так: 

— гематолог: 110 днів очікування в Західнопоморському воєводстві в разі термінового випадку (przypadek pilny) та 213 днів в Опольському воєводстві в разі стабільного випадку (przypadek stabilny); 

— кардіолог: 77 днів очікування в Опольському воєводстві (терміновий випадок) та 229 днів у цьому ж воєводстві — стабільний випадок; 

— ортопед: 44 дні в черзі у Мазовецькому воєводстві (невідкладний випадок) і 72 дні для стабільних випадків у цьому  воєводстві;  — офтальмолог: 26 днів на очікування прийому в Мазовецькому воєводстві (терміновий випадок) і 125 днів у Малопольському воєводстві (стабільний випадок); 

— дитячий ортодонт: 12 днів у разі термінового випадку у Любуському воєводстві та 112 — у Куявсько-Поморському воєводстві (стабільний випадок). 

За словами заступника міністра охорони здоров’я Вальдемара Каски, часто така ситуація пояснюється тим, що люди йдуть одразу до найбільшої чи найбільш відомої лікарні в певній місцевості або обирають заклад з найкращою репутацією. В той же час, запевняє посадовець, існують лікарні з меншим строком очікування прийому.

Чи зміниться ситуація з чергами до лікарів?

Зараз Міністерство здоров’я тестує нове рішення для скорочення часу очікування пацієнтів. Планується, що в Польщі буде єдина централізована черга до всіх спеціалістів.  

“Зараз існує велика різниця між часом очікування прийому лікарів-спеціалістів, але дати, які стають вільними в останню хвилину, не у всіх випадках використовуються. Централізована черга допоможе значно краще керувати використанням вільних і таких, що звільняються, дат”, –  стверджує Вальдемар Каска. 

Така система спростить і пришвидшить процес реєстрації на медичні послуги (świadczenia opieki zdrowotnej) та надасть пацієнтам легший доступ до інформації про наявність вільних місць запису в усіх медичних закладах. Планується, що спочатку централізована черга охопить лише частину медичних послуг, фінансованих з NFZ, а згодом — всі. Про конкретні дати запуску єдиної електронної черги поки не повідомляється.
Джерело