У Польщі банк помилково зробив з клієнта …

У Польщі банк помилково зробив з клієнта ...

Скріншот рахунку клієнта Фейсбук Karol Pacześny

Нетипова ситуація сталася з 21-річним мешканцем Гданська. Банк mBank приписав йому неіснуючий борг аж у 2 млн зл.

У Польщі банк помилково зробив з клієнта ...

У Польщі банк помилково зробив з клієнта ...

Купити рекламу » Як повідомляє Yavp.pl з посиланням на telepolis.pl, 4 вересня 2023 року 21-річний гданчанин увійшов до свого облікового запису mBank, щоб перевірити стан рахунку. Його здивуванню, м’яко кажучи, не було меж, коли він побачив, що має “борг” у сумі майже 2 мільйони злотих.

«Я, пересічна молода людина, 21-річний працівник підприємства, що займається вентиляцією та кондиціонуванням, маю борг майже 2 мільйони злотих”, — написав чоловік у своєму Фейсбуку.

Спочатку чоловік зателефонував до податкової служби. Виявилося, що борг не його, а відділення податкової служби, яка заблокувала кошти, знаходиться в Жарах — приблизно 500 км від місця проживання й праці “боржника”.

Жінка, яка відповіла на телефонний дзвінок, сказала, що борг з цим номером оформлений зовсім на іншу особу, а я навіть не значився в їхньому реєстрі, тому помилка на боці банку. Точніше, mBank Polska. У відділенні банку мені повідомили, що мій борг не скасують, тому що він оформлений на моє ім’я (так, тому що мій рахунок забрав хтось некомпетентний, а не справжній боржник)”, — пише гданчанин.

Після цього він пішов до поліції, але там заяву прийняти відмовилися і направили з цим питанням до прокуратури.

Податкова інспекція в Жарах не може видати офіційний лист, який підтверджує, що борг не належить мені, доки вони не отримають від мене офіційного листа з проханням про видачу такого документа, — пише далі чоловік. — Скільки це може тривати? Не знаю. Тиждень, місяць, 2 роки… Як відомо, офіси люблять паперову тяганину…Не знаю, чого очікувати – що мені доведеться платити чужі борги, сидіти в тюрмі за чужий державний борг?”.

Насамкінець “боржник” пішов до відділення mBank і з проханням надати документи, на підставі яких фінустанова арештувала його рахунок. Там чоловіку повідомили, що їхній працівник помилився в номері банківського рахунку і вони просто сьогодні знімуть з його рахунку борг у 2 мільйони злотих.

«Чому вони не змогли зробити це відразу? Не знаю… Я не отримав жодних вибачень чи будь-яких документів. Досі залишаюся на зв’язку зі своїм адвокатом”, — підсумував той.

Згодом з’ясувалося, що mBank не відповів на жоден із запитів від жертви цієї ситуації.

Закон не дозволяє нам коментувати питання клієнтів. Ми навіть не можемо підтвердити, чи є хтось нашим клієнтом чи ні. Ми дотримуємося банківської таємниці. Навіть той факт, що клієнт оприлюднив цю справу, не звільняє нас від цього. Проте запевняємо, що в кожному конкретному випадку ми в найкоротші терміни вживаємо заходів для з’ясування ситуації. Для цього ми контактуємо безпосередньо з клієнтом. Якщо ми виявляємо помилку, ми завжди приносимо вибачення нашим клієнтам і виправляємо її”, – написала Емілія Касперчак з mBank.

Також ситуацією зацікавився фінансовий омбудсмен, який стежить за правомочністю діяльності банків. Він надіслав до mBank офіційного листа з вимогою пояснень. Омбудсмен також запевнив, що вживатиме відповідних заходів у разі порушення суб’єктами фінансового ринку прав клієнтів.

У Польщі банк помилково зробив з клієнта ...

Скрін з конта жителя Гданська Фейсбук клієнта банку
Джерело