Святомарцінські рогалики: чому в Польщі їх печуть …

Святомарцінські рогалики: чому в Польщі їх печуть ...

Святомарцінські рогалики https://stock.adobe.com/

11 листопада у Польщі відзначається День Незалежності, й це знають усі. А от те, що цього дня також відзначає День Святого Мартина (міжнародне свято на честь дня пам’яті про єпископа Мартина Турського) — факт, відомий далеко не кожному. Однак саме з цієї нагоди жителі всієї Польщі вже смакують і смакуватимуть ще впродовж кількох днів святомарцінськими рогаликами (rogale świętomarcińskie). Хоча оригінальні, сертифіковані, доступні лише у вибраних кондитерських у Познані, кожен з нас може приготувати цей смаколик удома. Рецепт знайдете нижче. Але увага: кожен такий рогалик – справжня калорійна бомба!

Святомарцінські рогалики: чому в Польщі їх печуть ...

Святомарцінські рогалики: чому в Польщі їх печуть ...

Купити рекламу »

Rogale świętomarcińskie — так, це саме ті рогалики, які нещодавно почали масово з’являтися в усіх мережах супермаркетів у Польщі, і які напередодні 11 листопада можна купити за акційними цінами. Це рогалик з начинкою з білого маку, який традиційно випікають у місті Познань й околицях на честь Дня святого Мартина – 11 листопада. Святомарцінські рогалики є головною випічкою під час відзначання іменин вулиці святого Мартина у місті Познань.

Традиція рогалика святомарцінського та її благородна мета

Традиція випікання рогаликів святомарцінських (rogale świętomarcińskie) сягає кінцівки XIX століття, а точніше 1891 року. Парох парафії св. Мартина, отець Ян Левіцький закликав вірян до допомоги. Просив, щоб за прикладом святого Мартина вони зробили щось для бідних.

Першим на заклик пароха відреагував познанський кондитер Йозеф Мельцер. Він приготував рогалики у формі підкови, яку, за легендою, мав втратити кінь святого Мартина. Заможніші мешканці купували смаколик, а бідніші отримували його безкоштовно. За отримані таким чином кошти організовували продуктову допомогу на різдвяний Святвечір для найбідніших мешканців Познані.

Рецепт рогаликів святомарцінських

Рецепт рогаликів святомарцінських не є таємницею. Найважливіше, як підкреслюють кондитери, це тісто та начинка. Тісто має бути напівфранцузьке, тобто дріжджове, перекладене спеціальним маргарином. До складу начинки входять: білий мак, цукор, крихти, яєчна маса, жир, родзинки, горіхи, фрукти у сиропі або канді, аромат мигдалю.

Спосіб згортання тіста та нанесення макової маси, а також декорування помадою й подрібненими горіхами, визначає остаточний та унікальний вигляд і форму рогалика. Загальна вага не повинна перевищувати 250 грамів.

Інгредієнти

50 г дріжджів
1 склянка молока
6 яєць
2 ложки цукру
1 кг борошна
1/2 брикету розтопленого масла

Декорація

— цукрова пудра та цитринний лимонад
— грубо нарізані волоські горіхи
Начинка

100 г — маку, запареного молоком
100 г — волоських горіхів, запарених молоком
100 г — мигдалю, запареного молоком
1/2 склянки цукрової пудри
1 стручок ванілі
1 ложка кислої сметани

Спосіб приготування:

Дріжджі розчинити у невеликій кількості молока. Яйця збити з цукром та змішати з розтопленим маслом. Не перериваючи збивання, додавати порціями просіяне борошно, молоко та раніше приготовлені дріжджі. Тісто вимішувати до тих пір, доки не почнуть з’являтися бульбашки повітря, і тоді залишити у теплому місці для підйому.

Мигдаль, горіхи та мак запарити, змолоти, розтерти з цукром і сметаною — до отримання густої маси. Додати м’якоть ванілі. Тісто, що підійшло, розкачати і нарізати на квадрати. На кожен з них нанести порцію заздалегідь приготовленої маси, сформувати рогалики і залишити у теплому місці для підйому.

Далі рогалики треба покласти в духовку і пекти при температурі 220 градусів Цельсія до золотистого кольору. Прикрасити лимонадом та нарізаними волоськими горіхами.

1 святомарцинський рогалик = 1200 ккал

Святомарцінські рогалики — це справжня калорійна бомба. Один може мати близько 1200 кілокалорій. Це стільки, скільки два середньої величини обіди. 

Ціна оригінального святомарцинського рогалика

Цього року понад 90 кондитерських та пекарень у Великопольському воєводстві отримали сертифікати виробництва святомарцинських рогаликів. Оригінальні рогалики коштують приблизно від 50 до понад 70 злотих за кілограм. Один — приблизно 10-12 злотих.

Виробники, пов’язані з Гільдією кондитерів і пекарів у Познані, продають у середньому 250 тонн святомарцинських рогаликів у День святого Мартина, а протягом року – 500 тонн, тобто близько 2,5 мільйонів штук.


Джерело