Плани українців у Польщі на Різдво: більшість …

Плани українців у Польщі на Різдво: більшість ...

Плани українців у Польщі на Різдво fotolia.com

Для багатьох  українців у Польщі поїздка на різдвяні свята на батьківщину неможлива або значно ускладнена через повномасштабну війну. 

Плани українців у Польщі на Різдво: більшість ...

Плани українців у Польщі на Різдво: більшість ...

Купити рекламу » Як повідомляє Yavp.pl, понад дві третини громадян України у Польщі (70%) залишиться тут на Різдво. Про це свідчать дані опитування, провели Міграційна платформа EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету. 

Тільки 13% опитаних українців планують поїхати на батьківщинуна Різдво. Лише 2% відзначатимуть свята і вдома, і в Польщі. Прикметно, що більше половини українців (54%) збираються відзначати найближчі свята за григоріанським або новоюліанським календарем, тобто 25 грудня. Лише кожен десятий респондент планує святкування Різдва 7 січня (за юліанським календарем). Майже кожен четвертий (23%) має намір святкувати Різдво і в грудні, і в січні. 

Майже половина українців (48%) відповіли, що святкуватимуть Різдво в Польщі, бо їхні родини та родичі перебувають тут. Також на рішення залишитися за кордоном під час свят впливає небезпека, пов’язана з повномасштабною війною в Україні, і складна дорога додому (відповідно 39% і 30%). 

Третина опитаних проведуть Різдво в Польщі з родичами, ще 11%  — зі знайомими поляками і 17% — зі знайомими земляками. Кожен десятий проведе свята на самоті. Ще 35% українців вказали, що працюватимуть під час різдвяних свят у Польщі.  

Для 28% опитаних українців це буде перше Різдво, яке вони святкуватимуть у Польщі. Більше третини (35%) вдруге перебуватимуть у Польщі під час різдвяних свят, 18% —  втретє і майже кожен п’ятий українець (19%), вже більше трьох разів перебував у Польщі у різдвяний період.
Джерело