Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він …

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

Фото ілюстративне Adobe Stock

Кабінет міністрів 30 січня затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію, який торкнеться українців у Польщі й за кордоном.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

Купити рекламу » Як повідомляє Yavp.pl з пoсиланням на pravda.com.ua, схвалений урядом оновлений законопроєкт “визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних”. А що ж пропонує уряд у плані мобілізації?

Грошове забезпечення 

Військовослужбовці отримуватимуть мінімум 20 тисяч гривень без урахування додаткової винагороди. Додаткова винагорода на період воєнного стану закладається від 30 до 100 тисяч гривень.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA Термін служби

Законопроєкт визначає чіткий термін служби на період воєнного стану. Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби! А добровольці по мобілізації мають відстрочку на два місяці для розв’язання особистих питань і підготовки до мобілізації.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA Щорічна основна відпустка під час дії воєнного стану, згідно із законопроєктом, протягом календарного року може надаватися частинами не менше 15 календарних днів. А звільнені з полону військові отримають додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA Після мобілізації, всі громадяни проходитимуть обовʼязковий військовий вишкіл 2-3 місяці. В уряді наголошують, що людина не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

Законопроєкт пропонує скасувати строкову службу, а замість неї запровадити базову військову підготовку. Так, людина віком 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військовий вишкіл, який триватиме щонайбільше 5 місяців. Водночас за людиною зберігатиметься її робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA Також у відомстві зазначили, що облік роблять «для всіх» та виключають право на відстрочку від призову у державних службах.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA Людині не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАП. Електронний кабінет пропонують створити на базі реєстру військовозобовʼязаних «Оберіг». Людям дозволяють переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК. Вже після переїзду потрібно буде стати на облік за новою адресою.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію: як він ...

https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA

Тепер про основний пункт законопроєкту, який цікавить українців у Польщі та за кордоном:

Консульські дії у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами чоловіків, українських громадян, віком від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов’язаними або резервістами, здійснюються за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

З цього положення все ж є винятки:

— оформлення посвідчення на повернення в Україну;
— нотаріальні дії щодо оформлення спадщини;
— дії щодо дітей громадянина, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;
— дії за заявами громадян які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном. Інші важливі пункти оновленого законопроєкту про мобілізацію:

1) зміна призовного віку з 27 до 25 років;

2) залучення органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних та військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій до активної участі у заходах проведення мобілізації, зокрема до оповіщення та забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, до збірних пунктів та військових частин, шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів;

3) Військовозобов’язані протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг, або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

4) У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначене у ній (ньому) місце та строк. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, визнаються:

— перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

— смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).Про причини неприбуття громадянин повідомляє ТЦК протягом трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття. 

5) У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського.

6) Повістка про виклик може бути надіслана громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

7) Більше не матимуть відстрочки від призову співробітники Нацполіції, ДБР, НАБУ, прокуратури, БЕБ, Служби судової охорони та патронатної служби; 

8) Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий без урахування спеціальності (фаху), інтерни та докторанти, а також педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти.

Також призову не підлягають військовозобов’язані:

— які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільненні зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби, — протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;

— з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;

— з числа громадян, які були звільненні зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, — протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби;

9) Виключення з переліку висновків військово-лікарських комісій висновку про обмежену придатність до військової служби;

10) запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців при закладах вищої освіти всіх форм власності з 2025 року;

11) запровадження з 2025 року базової загальновійськової підготовки для громадян, які планують вступити на державну службу, службу в поліції, зайняти посади в органах прокуратури.

12) Запровадження базової військової служби для громадян чоловічої статі (жіночої статі — за бажанням) віком до 25 років.

13) Звільнитися з військової служби під час воєнного стану можна буде в наступних випадках:

— у зв’язку із звільненням з полону;

— у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів — у разі неможливості їх використання на службі (для осіб вищого офіцерського складу);

— у зв’язку з обранням народним депутатом України;

— у зв’язку із закінченням строку служби

— у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців

— у зв’язку із призначенням (обранням) на посаду судді, судді Конституційного Суду України, члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступника, дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

14) Надання повноважень Національній поліції України щодо участі у заходах мобілізації; залучення до заходів рекрутингу на військову службу центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу.

Якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення повістки не виконав зазначеного у ній обов’язку (обов’язків) або не з’явився до відповідного ТЦК (закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин знаходиться за кордоном), територіальний центр комплектування та соціальної підтримки звертається до суду в порядку, встановленому законом, щодо:

1) тимчасового обмеження такого громадянина у праві виїзду за межі України — на строк до виконання зобов’язань за такою вимогою;

2) тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортними засобами — на строк до виконання зобов’язань за такою вимогою;

3) накладення арешту на кошти та інші цінності такого громадянина, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах — на строк до виконання зобов’язань за такою вимогою.

Оновлений законопроєкт про мобілізацію Верховна Рада розгляне на найближчому пленарному тижні в лютому.


Джерело