Критична ситуація з відключенням електроенергії та водопостачання в громаді: що сталося і як діяти


				Критична ситуація з відключенням електроенергії та водопостачання в громаді: що сталося і як діяти

Вчора мешканці нашої громади зіткнулися з нестандартною ситуацією, яка викликала значні незручності: по всій території відбулося відключення електропостачання, а один з мікрорайонів залишився без води. На щастя, ситуацію вдалося стабілізувати. Проте у громадян залишаються питання щодо причин події та подальших дій для уникнення подібних проблем у майбутньому.

Начальник Миргородської об'єднаної філії АТ "Полтаваобленерго" Олег Слинько пояснив, що вчора на Графіки погодинних відключень (ГПВ) наклалися Графіки аварійних відключень (ГАВ), що призвело до ситуації подвійного відключення. Через це окремі споживачі залишилися без електроенергії на 8-9 годин. У другій половині дня ситуація погіршилася і Укренерго було введено Спеціальні графіки аварійних відключень (Спец. ГАВ), що призвело до ще більшого обсягу відключень.

Ситуація стабілізувалася лише сьогодні вночі, коли Спец. ГАВ були зняті близько 2:30. На даний момент діють тільки ГПВ, які є прогнозованими і доступними для ознайомлення.

Олег Слинько також пояснив, що скарги громадян щодо нерівномірності відключень пов'язані з тим, що деякі будинки приєднані до ліній, на яких знаходяться підприємства критичної інфраструктури, такі як лікарні, підприємства тепло- та водопостачання і т.п. Ці підприємства не вимикаються при будь-яких графіках, а житлові будинки технічно неможливо перепідключити на інші лінії. Мешканцям таких будинків, за словами Олега Васильовича, просто пощастило.

Міський голова Сергій Соломаха оперативно зібрав термінову нараду з керівниками виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств, підприємств енергетики, ДСНС та поліції, щоб проаналізувати ситуацію і розробити алгоритм дій на майбутнє. Він наголосив на важливості створення механізму комунікації з населенням у подібних випадках, щоб інформувати мешканців про причини та дії, які слід вживати.

На нараді були розглянуті графіки забезпечення водою, розроблені КП "Тепловодсервіс" у разі проблем з електропостачанням, та пропрацьовані методи комунікації з мешканцями громади. Вирішили посилити роз'яснювальну роботу щодо причин відключень і рекомендованих дій у таких ситуаціях.

Міський голова зазначив, що попереду зима, яка може принести ще більш складні ситуації. Він запевнив, що працівники підприємств житлово-комунальної сфери будуть краще підготовлені до подібних подій. Крім того, Сергій Соломаха висловив подяку всім працівникам, які доклали зусиль для контролю над ситуацією та відновлення водопостачання.

Мешканцям громади важливо бути готовими до можливих повторень подібних ситуацій, особливо враховуючи поточні умови в країні. Влада і комунальні служби працюють над удосконаленням комунікації та підготовкою до можливих відключень, щоб мінімізувати незручності для населення.

Залишайтеся інформованими і дотримуйтесь рекомендацій, щоб бути готовими до будь-яких надзвичайних ситуацій!

Інформація згідно даних Миргородської міської ради