Адміністратора інтернет-спільноти на Черкащині підозрюють у перешкоджанні проведенню мобілізації | Кримінальні новини

а процесуального керівництва прокурорів Черкаської обласної прокуратури повідомлено про підозру уманчанину за  перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в особливий період (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

Слідством встановлено, що 40-річний чоловік у грудні 2023 року створив та надалі успішно адміністрував тематичну групу в Інтернет-месенджері для поширення інформації про місця, де представники місцевого ТЦК та СП здійснюють заходи з оповіщення населення (вручають повістки), а також про маршрути пересування представників ТЦК та СП.

Завдяки масовому поширенню інформації через Інтернет-спільноту, місцеві жителі Уманщини мали змогу уникати спілкування з представниками центрів комплектування та соціальної підтримки, а також працівниками поліції, і як наслідок, це створювало передумови для ухилення ними від виконання конституційного військового обов’язку.

Адміністратор групи усвідомлював протиправність своєї діяльності, оскільки встановив таймер строком 48 годин, після спливу яких усі повідомлення у вайбер-групі автоматично видалялися. Крім того, на позначення місць вручення повісток та маршрути переміщення працівників ТЦК використовувались умовні слова і позначення погодних явищ («Автострада дождь», «Йдуть дві грози до Атб» тощо).

За результатами слідчих (розшукових) дій діяльність протиправної Інтернет-спільноти наразі заблоковано.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні забезпечується співробітниками УСБУ в Черкаській області.

Санкцією зазначеної статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

За матеріалами Черкаської обласної прокуратури

Источник