Проводить примусову мобілізацію на тимчасово окупованій Луганщині — судитимуть так званого «воєнкома» | Кримінальні новини

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «військового комісара».

Йому інкриміновано вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, участь у не передбаченому законом збройному формуванні та порушення законів і звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб.

Розслідуванням встановлено, що пенсіонер-силовик з Алчевська у жовтні 2021 року почав співпрацювати з представниками держави-агресора.

Маючи достатній досвід роботи в правоохоронній сфері обвинувачений обійняв посаду «начальника відділу військового комісаріату лнр по місту Алчевськ».

Надалі залишався в окупованому місті.

Навесні 2023 року став «військовим комісаром міста Алчевська та Перевальського району лнр».

Дотепер він здійснює керівництво відповідним підрозділом незаконного органу.

Організовує та проводить загальну примусову мобілізацію чоловіків віком від 18 до 55 років у захоплених населених пунктах Луганщини. У подальшому мобілізовані направляються в якості «добровольців» для ведення бойових дій проти українських військових у складі не передбачених законом збройних формувань, підконтрольних країні-агресору.

Фактично примушує осіб, які проживають на тимчасово окупованій території області, служити у так званій «народній міліції лнр». Такі дії є порушенням законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Наразі чоловіка оголошено в розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За матеріалами Луганської обласної прокуратури

Источник