Литовська митниця посилює правила провезення товарів через Росію і Білорусь

Митний департамент застосовує суворіші перевірки для запобігання можливому обходу санкцій та ввезення товарів до Росії фото з відкритих джерел

Перелік, затверджений Митним департаментом, включає декілька десятків товарів подвійного призначення

Вантажовідправники, які перевозять деякі товари з Литви транзитом через територію РФ або РБ, з 3 липня повинні будуть подавати декларацію виробника. Про це повідомляє LRT.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Перелік, затверджений Митним департаментом, включає декілька десятків товарів подвійного призначення, які можуть бути використані у військових цілях або для збільшення потужностей російської промисловості.

У декларації виробник повинен буде підтвердити, що знає продавця та покупця свого товару у третій країні, а також те, що вони перевозитимуться транзитом через Білорусь чи Росію, що вони не будуть перепродані чи перевалені у цих країнах, і хто їхній кінцевий споживач знаходиться у третій країні.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Декларації виробника будуть потрібні на литовській митниці з 3 липня при декларуванні товарів на експорт та реекспорт, а з 17 липня — і на митницях, які діють у пунктах прикордонного контролю.

З 5 червня Митний департамент застосовує суворіші перевірки для запобігання можливому обходу санкцій та ввезення товарів до Росії — перевізники повинні подати документи, що підтверджують це. Проте статистика показує, що відбувається паралельний імпорт деяких товарів до Росії та Білорусі.

Міністерство економіки та інновацій також пропонує уряду тимчасово – на один рік – заборонити перевезення сушею товарів подвійного призначення через Литву та з Литви, які можуть бути використані у війні проти України. Пропонується обмежити перевезення з 65 товарними кодами, але цей список може змінюватися.

За підрахунками Банку Литви, минулого року з початку війни загальний обсяг експорту з Литви до Росії зменшився на 4%, але на 4,2% збільшився експорт до інших країн Співдружності Незалежних Держав (СНД). Є припущення, що під реекспорт маскується ввезення до Росії санкційних товарів.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Раніше повідомлялося, що Литва готує новий пакет військової допомоги для України, до якого увійдуть мільйони одиниць боєприпасів та антидрони. 

Читайте також: Литва в оригінальний спосіб нагадає про Україну під час саміту НАТО

Джерело