На польському кордоні українка втратила велику …

На польському кордоні українка втратила велику ...

Фото ілюстративне Adobe Stock

У пункті пропуску в Гребенному попалася 68-річна громадянка України, яка везла в багажу майже 1,5 млн злотих, але не в готівці.

На польському кордоні українка втратила велику ...

На польському кордоні українка втратила велику ...

Купити рекламу » Як пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на сайт податкової адміністрації Люблінського воєводства, незвичайний товар виявили, коли українка хотіла в’їхати до Польщі легковим автомобілем. Жінка прикрила верхнім одягом 670 золотих монет вартістю майже в 1,5 мільйона злотих. Вага чистого золота в монетах складала понад 5 кг!

Українка намагалася пояснити прикордонникам, що монети купила у Львові у подруги. Ті ж відкрили адміністративно-податкове провадження й вилучили знайдені монети, передавши їх на нумізматичну експертизу для встановлення історичної та матеріальної цінності. Експерт встановив, що всі монети були виготовлені із золота і їхня вартість складала майже 1,5 млн злотих. 

Більшість монет походить з 19-го та 20-го століть. До них належать: корони Угорського королівства, французькі, бельгійські та швейцарські франки, австрійські корони, британські соверени. Найстаріша монета 1817 року — 20 франків із зображенням короля Людовика XVIII. Експерт постановив, що 661 з 670 досліджених монет були валютним золотом, яке включало, серед іншого: золоті монети, викарбувані після 1850 року. Крім того, деякі з них є законними платіжними засобами, тобто обіговими монетами. Решта – т. зв інвестиції або інвестиційні монети, що розглядаються як капітальні інвестиції. У свою чергу, 9 монет, викарбуваних до 1850 року, є монетами історичної цінності і не є валютним золотом. 
Джерело